Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Alanı

02.12.2021 251

HASTA VE YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ ALANI


ALAN TANITIMI SUNUSUNU 


Link tıklayarak sunuya ulaşabilirsiniz.


meb_iys_dosyalar/31/03/153896/dosyalar/2021_12/08170841_alan-tanitimi.pptx



 Alan Tanıtım Videosu


27-09-2020

 

PROGRAM HEDEFLERİ

Hasta ve yaşlı hizmetleri alanında verilen eğitim ile hasta/ve  yaşlı bakımı bilgi ve becerilerini kullanarak, bakıma ihtiyacı olan kişilere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunmayı amaçlamaktadır.

Artan nüfus; sosyal, kültürel ve ekonomik koşulların değişmesi karşısında kurum bakımı yetersiz kalmakta ve yeni bakım  merkezlerine, bakım elemanlarına vb. bakım hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizde de ve Dünyada  nüfusun, Yaşlanması ve buna bağlı olarak Hastalıkların artması toplam nüfus içindeki oranının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdekine benzer şekilde arttığı istatistikî çalışmalarla ortaya konulmuştur.

BU PROGRAMDA ÖĞRENCİYE...

İnsan vücudunun Anatomisi,Fizyolojisi Sağlık hizmetlerinde iletişim, Etik ilke ve sorumlulukları doğrultusunda çalışma, Hasta ve yaşlının   bakım ihtiyaçlarını karsılama , Tıbbi bakımını destekleme, Hasta ve yaşlının hastalığına göre  Beslenme ihtiyaçlarını sağlama, Enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, Hasta/ yaralıya ilkyardım uygulama, Temel ilaç bilgisi, hastalıklar bilgisi, tıbbi terminoloji, rehabilitasyon, sağlıklı ve aktif yaşlanma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Staj; öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, okulda olmayan tesis, araç gereci tanıyarak gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla yaptırılır. Staj programının içeriği; ilgili sınıf /sınıflara ait kazanımlar esas alınarak temrin, iş, proje, deney veya hizmetin uygulanmasını sağlayacak şekilde zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanır. Öğrenciler stajlarını Kamuya bağlı devlet hastaneleri,Özel hastaneler,Belediyeler,Evde Sağlık Hizmeti  veren kurum/kuruluşlar,Huzurevleri ve Bakım evleri gibi Sağlık Hizmeti veren işletmelerde yapabilirler.

27-09-2020

 

PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI

• Mesleki gelişmesine yararlı olabilecek; iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik, iş fikirleri üretme ve işe uyum sağlamak amacıyla kendini geliştirir.

• Besin ögelerini, besin gruplarını, sistem hastalıklarında ve özel durumlarda beslenme ilkelerini ayırt eder.

• Etkin iletişim becerisi ile kişiler, toplumsal gruplar, hasta, hasta yakını ve engelli bireylerle özel durumlarda iletişim kurar.

• İnsan vücudunun temel yapısını, sistemlerin yapı ve işlevlerini ayırt eder.

• Etik ilkeler doğrultusunda mesleki faaliyetlerini yürütür.

• Hasta ya da yaşlının kişisel ihtiyaçlarını karşılayarak yaşam alanını düzenler.

• İlk yardımın temel ilkelerini; temel yaşam desteği, kanama ve yaralanmalarda, kırık, çıkık ve burkulmalarda, diğer acil durumlarda ilk yardım uygular.

PROGRAMDA OKUTULAN DERSLER

9.SINIF

-Anatofi ve Fizyoloji

-Atölye Dersi (Kişisel Bakımı)

-Mesleki Gelişim Atölyesi

10.SINIF

-Atölye Dersi (İlkyardım ve Hasta Beslenmesi)

-Genel Beslenme

-Sağlık Hizmetlerinde İletişim

--Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma

11.SINIF

-Hastalıklar Bilgisi ve Temel ilaç bilgisi(Farmakoloji)

-Hasta ve Yaşlı Psikolojisi

-Atölye (Bakım Teknikleri)

12.SINIF

-İşletmelerde Mesleki Eğitim(Alan Stajı)

-Alan Seömeli Dersleri

 

MEZUNLARIN İŞ İMKANI

Bu bölümden mezun olan öğrenciler Kamu Hastanelerinde,Özel Hastanelerde; Belediyelerde, Yoğun Bakım servislerinde,Huzurevleri,Bakım evlerinde,Rehabilitasyon Merkezlerinde Palyatif  Yoğum Bakım  alanlarında, Geriatri ünitesinde, Evde bakım ünitesinde veya diğer servislerde görev yapabilirler.

Özel sektörde birçok iş olanakları bulunmaktadır. Özel hastaneler, özel sağlık kurumları, özel huzur evleri, yaşlı-hasta bakım evleri gibi kurumlara da Hasta Bakım Teknisyeni olarak başvurup çalışabilirler.